N E A N D E R T H A L E R   A N A T O M I E   Neanderthalers lijken, van alle hominiden het meest op ons. Toch zijn er verschillen. De Neanderthalers hadden een gedrongen postuur, de zware botten duiden erop dat zij krachtige spieren hadden. Zoals een onderzoeker eens opmerkte: "bij de Neanderthalers vergeleken was Arnold Schwarzenegger een mietje". Het gedrongen postuur doet denken aan hedendaagse eskimo's en andere bevolkingsgroepen die rond de pool leven. Een compact lichaam houdt warmte beter vast en is dus uitermate geschikt voor het leven in een koude wereld. Behalve dat het lichaam van de Neanderthaler robuuster en steviger is verschilt het niet zo heel erg veel van dat van de moderne mens. De meeste verschillen zijn echter te zien op de schedel.

De schedel van de Neanderthalers is ten opzichte van de menselijke schedel ovaal van vorm. Het voorhoofd is laag, waardoor de ogen boven in de schedel liggen en niet zoals bij de mens in het midden. Boven de ogen is een prominente wenkbrauwboog (torus supraorbitalis) aanwezig, een benen rand die de oogkassen omspant. Neanderthaler hebben relatief grote neuzen, verondersteld wordt dat dit de Neanderthalers hielp de koude lucht die zij inademden te verwarmen voordat deze de longen bereikte.

Een ander opvallend verschil is het ontbreken van een kin bij de Neanderthalers. De kaak vlakt aan de onder kant af waar hij bij mensen uitsteekt en zo de kin vormt. Achter de derde kies van de Neanderthalers bevind zich een ruimte, de zogenaamde retromolaire holte. Verder loopt het achterhoofd van de Neanderthalers niet vlak af, maar is er een bolling zichtbaar (torus occipitalis).

 


Neanderthaler schedel (Homo neanderthalensis)

De schedel van de Neanderthaler is langgerekter dan die van de moderne mens. Bovendien loopt het voorhoofd schuin naar achteren waar het bij de mens veel verticaler is. Bovenstaande schedel is gevonden bij Amud, IsraŽl.

 

 

M E N S E L I J K E  A N A T O M I E    De mens heeft een veel hoger en ronder hoofd. Dit zien we ook terug in de hersenen, het deel van de hersenen dat boven de ogen licht, de voorhoofdskwab is bij de mens veel groter dan bij de Neanderthalers (zie: Intellect). De schedel is compacter dan die van de Neanderthaler, het voorhoofd loopt bijna vertikaal omhoog en aan de achterkant van de schedel is geen bolling te zien. Boven de ogen is een lichte rand waarneembaar, maar niets zoals de zware benen rand die bij de Neanderthalers te zien is. Een duidelijke kin siert de onderkant van de kaak en de derde kies zit strak tegen het kaakbeen aan.

 


Menselijke schedel (Homo sapiens)

de menselijke schedel is veel compacter en ronder dan die van de Neanderthaler.
 

 

U I T E R L I J K   Zoals we gezien hebben zijn er een aantal verschillen, met name in het gelaat, in hoeverre waren deze verschillen aan de buitenkant zichtbaar? Het uiterlijk van de Neanderthalers is tegenwoordig vrij goed te bepalen. De nieuwste forensische technieken worden ingezet om de skeletten van Neanderthalers van vlees te voorzien. In de tijd van de eerste Neanderthaler vondsten waren deze technieken niet aanwezig en meningen liepen dan uiteen. Uit deze tijd stamt het beeld van de domme bruut, die met gebogen rug en knieŽn door het leven ging en een knots in zijn hand. Tegenwoordig weten we dat de Neanderthalers qua uiterlijk erg op ons leken. Sommige wetenschappers denken zelfs dat de prehistorische mensen het verschil niet zagen.

 

 

   

Het beeld door de tijd

Het beeld dat de mens van zijn naaste verwant heeft is door de jaren heen nogal veranderd. Marcellin Boule een bekende wetenschapper uit zijn tijd en beschrijver van de Chapelle-aux-Saints fossielen zag de Neanderthaler zoals deze rechts is afgebeeld: Behaard, met gekromde rug en gebogen knieŽn zag dit individu er afschrik- wekkend uit. Veel menselijker is het wassen beeld dat in het Neanderthal museum in Duitsland staat opgesteld.